Bruncholni jó, ez tény. Jóságát emeli, ha kellemes és figyelmes környezetben hódolhatunk eme tevékenységnek. Mint például a Sofitel Budapest Chain Bridge éttermében a Paris Budapest-ben. Figyelem, a következő képek felkavarhatják üres gyomrú olvasóim érzéseit (is).
Úgy adódott, hogy nem a Paris Budapest Market Brunch-ára készültünk, ám ahova menni szerettünk volna előzetes foglalás híján egy kanyi hely sem volt, meg mondjuk amúgy sem, a tömeg, ami a korábbi helyen fogadott durván kellemetlen volt. Nem kenyerünk a csüggedés, legalábbis nem öt percnél tovább, így napszemüveg fel, telefon elő, jól rákerestem a Paris Budapest honlapjára és felhívtam a megadott számot. Mázlink volt, különösen, mert a vonal másik végén egy hihetetlenül készságes hölgyeményhez volt szerencsénk, akinek hála megkaptuk az utolsó asztalt, ami addig a pillanatig, amíg nem telefonáltam, szinte nem is létezett. Bele sem tellett öt percbe, máris a helyszínen voltunk. A készséges hölgy személyesen még készségesebb volt, de ugyanez elmondható a Paris Budapest Restaurant valamennyi munkatársáról is. Mindenki mosolyog és csak arra vár, hogy az éppen ott gáblizók jól érezzék magukat. Ami pedig plusz pont, hogy itt nem volt tömeg, láttuk a büfét és az asztalokat az emberektől és gyakoratilag sorban sem kellett állni sehol sem. Na szóval, miután először jártunk itt vezetőnk körbesétált velünk a 'piactéren'. A legtöbbet a desszertes stand mellett álldogáltunk, legeltetve szemünket az elképesztően szép édességeken. Hja. Ezt követően helyet foglaltunk az asztalnál, amiért annyira 'megharcoltunk' és kezdődhetett a hejehuja egy frissítő pohár pezsgővel.
Mielőtt elmélyednénk a gyönyörben, annak, aki nem olvasta volna a témában korábban írt bejegyzésemet, annak pár szó erejéig tegyük helyére a brunch szót Csíki Sándor szavaival: "A közel másfél évszázada született „brunch” fogalom valójában nem más, mint az Osztrák-Magyar Monarchiában is jól ismert, ám napjainkra veszni hagyott „gábli” angol megfelelője, amit a késői villásreggeli jelölésére használnak. A vasárnapi brunch, s persze a gábli is, az idők során lusta kényelmességgel, egyre inkább távolodott a szagos misétől. A témában tekintélyes szakértőnek számító Krúdy határozott állítása szerint: “Tizenegy óra! Ez a gábli pontos ideje az egész földkerekségen. Nem lehet rajta változtatni, nyugodjunk meg benne.” Azonban mégiscsak lehetett, mert a nyugatról jött, brunch alakjában újjászületett gábli többnyire már csak a déli harangszóval köszönt be." (Forrás itt található). Ha elmerülnél a korábban rendkívüli népszerűségnek örvendő gábli rejtelmeiben, szívből ajánlom Krúdy Gyula 'A gábli története' című munkáját, élvezetes stílusban írja le a korábban főként férfiak által gyakorolt, gyakran asszonyszomorító étkezés kedves rituáléját.
De mi is a Sofitel koncepciója a Sunday Brunch terén? Bevallásuk szerint "Egy francia nő vasárnapja általában a piacon kezdődik, ahol beszerezheti a friss hozzávalókat a vasárnapi ebédhez, hiszen ez a legfontosabb étkezés, ahol együtt lehet a család vagy éppen a barátok. Hogy minél több időt tölthessen velük, hagyja most az előkészületeket a mi esetünkben egy francia férfira, éttermünk főszakácsára, Jeremy Cayronra. Kóstolja meg az általa kitalált új bisztronómiai vasárnapi ebédet a Paris Budapest Étteremben, ahol minden bizonnyal úgy fogja érezni magát, mintha egy piacon lenne. Több, mint 50 hozzávaló közül választhat, különböző húsokból, halakból, friss salátából és zöldségekből, ízletes szószokból és fűszerekről, hogy összerakja saját fogásait. Az egyetlen különbség, hogy a piaccal szemben, itt minden álom valóra válik, és amit kiválasztunk abból azon nyomban egy ínycsiklandó ebéd válik." Az előbbi, az étterem honlapjáról származó leírással azt hiszem mindent elmondtam. Ha mégis egy petit magyarázat lenen szükséges az dióhéjban annyi lenne, hogy miután erőt döntöttél magadba egy jó pohár pezsgővel vagy limonádéval (figyelem az italok felsorolása koránt sem kimerítő), felállsz, körbesétálsz a hidegtálas pult körül, amivel lehet kiszolgálod magad, amivel nem - tipikusan ilyen a saláta és a tatár beefsteak és a lazac beefsteak -, arra pedig pillát rebegtetve megkéred a pult mögött álló úriembert, hogy legyen segítségedre. A pillarebegtetés természetesen nem kötelező elem, pláne, ha jómagad férfiember és a pult mögött egy hölgy vár rád. A salátát az előtted felsorakoztatott hozzávalókból magad állítod össze rábökéssel vagy nevén nevezéssel, és az étterem munkatársa keveri össze neked egy különbejáratú tálban. A tatár/lazac beefsteaket szintén előtted keverik be, és mondanom sem kell, hatalmas adag, így, ha nem szeretnél rögtön eltelni az előétellel, akkor vagy oszd meg, amit kaptál vagy kérj kevesebbet. Ételt nem pazarlunk, még akkor sem, ha szinte korlátlanul áll rendelkezésünkre. A kedvencek között is a kedvencem a tálalást ileltően a spanyol sonka volt. Ízélmény tekintetében pedig mindent imádtam. Tökéletes. Miután az előétel gyanánt összeválogatott étkeket elfogyasztottad, ne habozz meglesni a napi leveseket. Ha mégsem vagy az a leveses típus, vedd az asztalon elhelyezett kis bevásárlólistádat és tolladat, válogasd össze, hogy mit ennél főfogás gyanánt és add át egy ugrásra készen álló felszolgálónak. A főételt az étterem végén a látványkonyhában serénykedő urak és hölgyek készítik részedre frissen, szemrevaló és a francia vendéglátásban megszokott illedelmes méretű adagokban. Ne keseredj el, ha többféle főételt is megkóstolnál. Ha elfogyasztottad a (z első) főételt, van mód másikat rendelni. Nekem személy szerint egy adag bőven elég volt, de megértem a nagyobb gyomrú embertársaimat is. Ne feledjük ugyanakkor, hogy kell hely a desszertnek. Verhetetlen választék, mondhatni sírok a gyönyörűségtől, ha a látványra és az ízekre gondolok. Arról nem is beszélve, hogy gyakran előfordul macaron is a kínálatban, amivel ugye, engem, le, lehet, kenyerezni, eléggé. Mi az élvezeteket kávéval zártuk, hogy kicsit magunkhoz térjünk a megnyert gasztronómiai csatát követően.
Fontosak a száraz tények is, így nézzük, hol-mit-mennyiért az étterem honlapján jelenleg található információk alapján. Az étterem becses neve Paris Budapest Restaurant & Bar, ami az V. kerületben található Budapesten a Széchenyi István tér 2. szám alatt. A piszkos anyagiak a következő csomagok szerint alakulnka: (1) 9000 Ft per fő, ami tartalmazza az üdvözlő italt, a ház borát, üdítőket, kávét és teát; (2) 8000 Ft per fő, ami tartalmazza az üdvözlő italt, üdítőket, kávét és teát; (3) 5000 Ft gyermekenként 6-tól 12 éves korig; (4) 6 éves kor alatt ingyenes. A Market Brunch vasárnaponként délelőtt 11-től délután 3-ig tart, így bőven van időnk elmerülni a gasztro-élvezetekben. Asztalt foglalni erősen ajánlott, hacsak nem szeretnénk hely híján máshol bráncsolni, és, ha már foglalsz, ajánlom az ablak melletti asztalokat. Csodálatos kilátás szeretett Budapestünkre kifelé, és ínycsiklandozó rálátás az étkekre befelé. Bővebb információért javaslom, hogy kutakodj az étterem honlapján ITT vagy a közösségi oldalukon.
Titeket pedig arra bíztatlak, hogy bruncholjatok, villásreggelizzetek, gáblizzatok családostul vagy éppen barátokkal otthon, vendégségben, nem utolsósorban pedig a mindenki előtt nyitva álló szállodákban. Kellemes időtöltés minden évszakban, éljenek a lazulós vasárnapok!
Ne felejtkezzünk ugyanakkor meg a jóhíreket szállító DRKUKTART blogról sem. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!
Have a nice day!
DRKUKTA
A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!
para_noir 2015.04.09. 15:58:29
drkuktart 2015.04.09. 17:08:23
párka 2015.04.10. 07:13:50
drkuktart 2015.04.10. 07:24:59
párka 2015.04.12. 14:23:20
drkuktart 2015.04.12. 14:26:40