Utolsó pillanatos hajrában vagyok, lévén, hogy sok mindenen járt eddig az eszem, kivéve az ünnepet. Ugyanakkor ideje gondolataimat és tetteimet egyirányba terelni, hangolódva a hétvégére, és kicsit brillírozni a konyhában. A családom ezt a bejegyzést el ne olvassa, mert nagy valószínűséggel nekik meglepetésként lapul majd valami házikészítésű finomság (nem) a fűben. Kemény agymunka eredményeként, ám annál kómásabb állapotban, így született meg éjnek idején a nyusziváró lime-os bazsalikomos keksz. (For English scroll down.)
I'm just on time to prepare something home made for Easter. If any member of my family read this sentence, I would like to ask them now not to read more as it should be a surprise for them…. Let me introduce my newest creation the lime-basil cookie. It may sound weirdly but believe me it tastes really good.
Mindenképpen valami olyan ropogtatnivalót szerettem volna készíteni, ami szaggatható és formázható, majd kis porciókban elajándékozható. Nagyra tartom az otthoni pepecselés, első próbálkozás vagy rutin eredményeként előállt, szépen vagy kedvesen csomagolt sütiket, kekszeket ajándékba avagy csak úgy, apró figyelmességként. Kiválóan tanúsítja, hogy valóban nem csak két percig gondolt a megajándékozottra az ajándékozó. Legyen esetlen vagy profi, megvan a maga bája, engem ezzel totál le lehet venni a lábaimról. De térjünk a lényegre. A süti ebben a formában saját kreáció, mindenképpen valami friss, tavaszi ropogtatnivalót szerettem volna. Kapóra jött a húsvét, így kapta ez a kreálmány a nyusziváró jelzőt.
I wanted to create something special for Easter what I can stamp on. I really appreciate every home made stuff what proves the one who gives you the present, really cared you to spend time with preparing the present.
Hozzávalóként az alábbiakra van szükségünk:
90 gramm porcukor, plusz porcukor a díszítéshez
320 gramm búzaliszt
160 gramm szobahőmérsékletű vaj
7 gramm vaníliás porcukor
2 lime leve
3 nagy csipet szárított bazsalikom
Ingredients:
90 gram powder sugar, plus powder sugar to decorate
320 gram wheat flour
160 gram (room temperature) butter
7 gram vanilla sugar
juice of 2 limes
3 big pinches of dried basil
Az átszitált porcukrot, vaníliás cukrot, lisztet vegyítjük, hozzáadjuk a bazsalikomot és egyenletesen összekeverjük. Majd jöhet hozzá a két lime leve és az olvadt vaj, amikkel puha, omlós tésztává gyúrjuk. Maximum fél órára betesszük a mélyhűtőbe, ha nagyon puha lenne. Cél a nyújthatóbb, nem pedig a kőkemény jeges tészta, így tényleg ne hagyjuk bent tovább. Liszttel egyenletesen megszórt gyúródeszkán vékonyra (mondjuk 3-4 miliméter vastagra) lisztezett nyújtófával kinyújtjuk és vesszük a szívünknek kedves kiszúró formákat és kiszaggatjuk a tésztát utat engedve határtalan kreativitásunknak. Annak érdekében, hogy hihetetlenül hatékonyak legyünk, az előre odakészített, sütőpapírral borított tepsire szépen folyamatában helyezzük a kiszúrt, de még nyers kekszeket. Sütés közben a keksz nem nő meg, így elég pár (mondjuk 4-5) miliméter távolságra letenni őket egymástól. Ha az első tepsi elkészült, ne hezitáljunk, 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe vele (sütő középső állás, légkeveréses). Miközben sül az első adag serényen szaggassuk a következő tepsirevalót, de azért kísérjük figyelemmel az első tepsit is, ugyanis nagyon gyorsan, maximum tíz perc alatt megsülnek a kekszek. (Én nem bírtam magammal és a szaggatáson túl mást is csináltam, nem figyeltem a kekszeket, így az első tepsi meglehetősen sötétre sült, így közelebbi barátságba keveredett a szemetessel. Úgy neveltek, hogy ételt nem dobunk ki, így majdnem volt is egy álmatlan éjszakám a kelekótyaságom miatt.) Összesen három tepsinyi jött ki a fenti tésztamennyiségből.
Mixed smoothly together the sifted powder sugar, vanilla sugar and flour then add basil and mix it. When the powder parts are well mixed add the juice of limes and the melted butter and mix it until it becomes to ashort pastry. If the pastry was too soft place it in the freezer maximum for thirty minutes. Do not leave it in the fridge longer because you have to roll it. Roll the pastry on breadboard, scattered with flour and cut it with nice shaped pastry cutter. Place the cookies on an oven pan, covered with baking paper. Cookies won't be bigger during baking, you can place them for 4-5 millimeters distance from each other. Place the oven pan in oven, preheated up to 180 Celsius degree in advance (in the middle level of the oven). Cookies are baked in ten minutes, be careful don't burn them. You can bake three oven pans of cookies from this quantity of ingredients. A sütőből kivett tepsiken hagyjuk kihűlni a kekszeket, majd távolítsuk el a sütőpapírról és csomagoljuk, tálaljuk ízlés szerint. Díszítésként szigorúan és legfeljebb porcukor ajánlott, de abszolút hanyagolható is, ugyanis tökéletes a tésztában lévő cukor és lime összhangja. Jó szorgoskodást és jó étvágyat!
Let the cookies cool down on the oven pan outside of the oven then remove them from the baking paper. If you like powder sugar you can sprinkling your cookies with it but it's not necessary as there is sugar enough in the cookies. Should you give them as a present, pack cookies and decorate the package in style. Have fun and enjoy your cookies!
Ne felejtkezzünk meg az izgalmas bejegyzéseket szállító DRKUKTART blogról sem. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!
Have a nice day!
DRKUKTA
Pékszalag: eztettem.hu| Sütipecsét: Lantos Judit termékei az eztettem.hu-ról| Dekor ragasztószalag: BUTLERS.
Baker's twine: eztettem.hu| Flat white: fekete| Washi tape: BUTLERS.