DRSTREETART - 1 KIS OLASZ: RÓMAI UTCAMŰVÉSZET (Street Art in Rome)

2015. március 06. 08:30 - drkuktart

drkuktartromeromastreetart01.jpg

Fogadok, hogy az utcaművészet nem az első, ami eszedbe jut az Örökvárosról. Pedig Róma belvárosában, illetve a turistacélpontok közelében, még a Vatikánban is számos helyen fellelhető az utcaművészet (street art) avagy utcai művészet számos formája. A teljesség igénye nélkül nézzük csak, melyek is ezek az alkotások, amelyek elkövetői úgy érezték, hogy helyük van Róma végtelen vásznán. 

drkuktartromeromastreetart02.jpg

Előrebocsátom, hogy ez a bejegyzés korántsem lesz teljes körű, inkább csupán csipegetek az általam látott élő vagy élettelen alkotásokból. Viszont maga a magasabb szinten űzött utcaművészet véleményem szerint nagyon izgalmas téma. Olyannyira, hogy a közösségi médiában a római utcaművészet (Street Art Roma) önálló oldallal is rendelkezik, ahova folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb alkotások. A nyitóoldalon található első kép mindjárt egy női alkotó, a kicsit több, mint tíz éve ilyen formán is alkotó TKV (The Fairy Queen) kezei közül került ki. Azontúl, hogy a Trastevere Róma legismertebb gyomra, számos kisebb-nagyobb művészeti és aukciós galériának ad helyet, de a művészet gyakran ki is oson a szabadba, hogy hosszabb életű falfestmények avagy időleges installációk formájában felhívja a nagyérdemű figyelmét egy-egy problémára (témára) avagy öncélúan csak önmagára. Miközben az utcákon bolyongtunk, sorra akadtunk különféle ötletes faldíszre, néha falpiszokra. 

drkuktartromeromastreetart03.jpg

drkuktartromeromastreetart04.jpg

drkuktartromeromastreetart05.jpg

A szuperhősöket az érdeklődés középpontjában tartó SOLO ereiben római vér csörgedezik. A fenti mű az 1982-ben született alkotó relatíve egyszerűbb megnyilvánulásai közé tartozik, de a közösségi oldalán hihetetlenül nagyívű és szép munkákkal is találkozhattok. 

drkuktartromeromastreetart06.jpg

drkuktartromeromastreetart07.jpg

drkuktartromeromastreetart08.jpg

drkuktartromeromastreetart09.jpg

drkuktartromeromastreetart10.jpg

Az örökkévalóságnak magukat legalább így tartogató hétköznapi "művészek" a Colosseum falait sem kímélték (fent), de ugyanúgy nem menekültek a Trastevere-n található házak falai sem (lent). Ez a karcolási forma kísértetiesen hasonlít a Budapesten is fellelhető vésésekhez.

drkuktartromeromastreetart11.jpg

drkuktartromeromastreetart12.jpg

De nemcsak a házak falai vannak "veszélyben", ugyanúgy nem menekülnek a boltokat, bejáratokat takaró redőnyök sem. Fent egy szebb példa Róma legnagyobb és legdöbbenetesebb bolhapiaca mentén húzódó Via della Trastevere-n álló házon.

drkuktartromeromastreetart13.jpg

Hol előbukkanó, hol eltűnő redőnyművészet a YO! PEACE Crew művei közül (fent).  

drkuktartromeromastreetart14.jpg

Fent szintén egy redőnyalkotás az 1982-es születésű, szintén római Sten flakonjából.

drkuktartromeromastreetart15.jpg

Invader alkotások a Via della Lungaretta és  a Viale Vaticano mentén található házak falain. Az Invader 1969-ben született alkotója a lentebb található Abraham Clet-hez hasonlóan szintén francia származású. Nevét az 1978-as Space Invader videójátékból kölcsönözte. CLET-től eltérően ő anonimitását védi, de hozzá hasonlóan szintén az éj leple alatt (maszkban!) dolgozik. Alkotásai több mint harminc ország hatvan városában fellelhetőek Los Angelestől Manchesterig, Rómától Hong Kongig. Az első mozaikot szülővárosában helyezte el az 1990-es évek közepén, majd az ilyen irányú alkotást pihentette, hogy aztán kitörő erővel megkezdődhessen az Invader invázió 1996-tól egészen napjainkig. A fenti linken túl követheted még Instagram profilját is, igazán jópofa.

drkuktartromeromastreetart16.jpg

drkuktartromeromastreetart17.jpg

Ideiglenes hangulati elemek az utcán, köszönhetően egy buborékot "fújó" úriembernek. A nézőközönség soraiban álló felnőttek mindegyike tátott szájjal bámulta ezeket a hihetetlen méretű és változatos formájú légbuborékokat, míg a gyermekek legfőbb törekvése az volt, hogy ezeket az amúgy is gyorsan illanó szépségeket mihamarabb kipukkasszák.

drkuktartromeromastreetart18.jpg

A lakatok itt sem elhanyagolható szereplői az utcaképnek. 

drkuktartromeromastreetart19.jpg

A közlekedési táblára applikált motívumok itt is fellelhetőek, csakúgy mint Firenzében avagy Párizsban vagy más nagyvárosokban. Tábla a Lungotevere Gianicolense-n az Ospedale Santo Spirito-nál. 

drkuktartromeromastreetart20.jpg

Via della Conciliazione. Why not?

drkuktartromeromastreetart20a.jpg

drkuktartromeromastreetart21.jpg

A firenzei utcaművészetről szóló bejegyzésemből már ismert francia származású, ám Firenzében élő CLET Rómában is alkot. A firenzei képekért, és Abraham Clet általam rövidre szabott történetéért kattints ide, míg a római munkásságáért csupán icipicit lejjebb kell görgetned. 

drkuktartromeromastreetart21a.jpg

drkuktartromeromastreetart22.jpg

drkuktartromeromastreetart23.jpg

drkuktartromeromastreetart24.jpg

drkuktartromeromastreetart25.jpg

drkuktartromeromastreetart26.jpg

Azért akad itt pár kép az esővizet elvezető csövekről is. drkuktartromeromastreetart27.jpg

drkuktartromeromastreetart28.jpg

drkuktartromeromastreetart29.jpg

drkuktartromeromastreetart30.jpg

Fent a (New York-i) Szabadság-szobrot megjelenító, sajátos értelmezésű falikép Ella kezei közül. Tumblr oldalát itt, míg a közösségi oldalát itt találod. 

drkuktartromeromastreetart31.jpg

drkuktartromeromastreetart32.jpg

drkuktartromeromastreetart33.jpg

drkuktartromeromastreetart34.jpg

drkuktartromeromastreetart35.jpg

A fenti szivecske a személyes kedvencem. Egyszerű, majdnem láthatatlan, a szem könnyen elsiklik mellette. 

drkuktartromeromastreetart36.jpg

Következzenek Róma fáradhatatlan utcai művészei, akik szintén minden fontosabb turistacélpont közelében megtalálhatóak. Akár a Colosseumnál (a három kollázsból fent és lent) vagy a Piazza Navona-n (középen).

drkuktartromeromastreetart37.jpg

drkuktartromeromastreetart38.jpg

drkuktartromeromastreetart39.jpg

drkuktartromeromastreetart39a.jpg

drkuktartromeromastreetart40.jpg

Egy megfáradt szemüvegkeret is feldobta, hacsak ideiglenesen is az utcaképet.

drkuktartromeromastreetart41.jpg

Ideiglenes művészet, ki tudja, miért és hogyan került a szemetesbe a fenti virágszál. Csalódottságot és szerelmet szimatolok.

drkuktartromeromastreetart42.jpg

drkuktartromeromastreetart43.jpg

A végére hagytam a kevésbé szofisztikált formáját az utcaművészetnek, ami nyilvánvalóan inkább vandalizmus, mintsem művészet. Mindenesetre erre is van bőven példa mind a házak falain, kapuin, mind a metrókocsikon.

drkuktartromeromastreetart44.jpg

drkuktartromeromastreetart45.jpg

drkuktartromeromastreetart46.jpgIgen, Róma nagyváros, és az önkifejezés ezen igen vitatott értékű módja is figyelemre méltó és igen jellemző az Örökvárosra is, úgy, mint sok más olasz nagyvárosra. A város kezd mindenki galériájává válni. Szinte minden sarkon beleütközünk valami újba, ami tegnap még nem volt ott, de az éj leple alatt ki tudja kik által, de odakerült. Amennyiben Rómában járunk, mindenképpen érdemes a város ezen arcára is figyelmet fordítanunk, ugyanis hacsak a kicsit is, de folyamatosan változó utcaképek, a felfedeznivaló apróságok mind-mind hozzátesznek a városról kialakult képünkhöz. Ne felejtkezzünk meg ugyanakkor a DRKUKTART blogról sem. Ne maradj le az újdonságokról, kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

Don't forget following DRKUKTART on Facebook or Instagram to get new feeds more times a week. Follow my blog with Bloglovin!

Have a great day!

DRKUKTA

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zackie 2015.03.08. 09:39:59

Ez a művészet? Összegraffitizni a régi épületeket meg a metrót. Ez rongálás, nem művészet. Messze van a jópofától. Több száz éves, több ezer éves műemlék épületek tönkretétele. A redőny összefirkálásával meg "csak" a boltosok tulajdonát rongálják.

zackie 2015.03.08. 09:40:02

Ez akkor sem művészet ha kimoderálod a neked nem tetsző véleményeket. Ha esetleg összefirkálnánk a házadat vagy a szüleid házát /feltéve ha van nekik egyáltalán/ az már művészet? Ez esetben kérnék egy címet hová menjünk graffitizni a haverokkal.

drkuktart 2015.03.08. 09:45:18

Kedves @zackie! Nem moderáltam ki egyet sem, te szóltál hozzá először a fentiekhez :). Ha figyelmesen elolvasod a bejegyzést, akkor láthatod, hogy veled egyező az álláspontom, pont az általad kiemelt esetekben. Egyebekben pedig utcaművészetnek is hívják a fentiek egy részét, akár tetszik, akár nem, így igen, volt létjogosultsága a kifejezés használatának, ugyanúgy, ahogy a vandalizmus, rongálás kifejezések használatának is. Szép napot!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása