DRFRANCIART: MIÉRT PONT BORDEAUX? (Reasons to visit Bordeaux)

2014. december 10. 00:55 - drkuktart

drkuktartbordeauxfrance01.jpg

Miért éppen Bodeaux? Egyértelműen nem azért, mert egyetlen magyar nyelvű útikönyvet sem leltem a témában, és azért sem, mert az angol nyelvű útikönyv cirka nyolc oldalt szentel ennek a nem éppen apró városnak. De hát akkor miért is? Erre a kérdésre próbálok válaszolni, egyértelműen nem kimerítően, pláne nem taxatíve felsorolásban (szeretjük ezt a kifejezést), inkább amolyan első benyomásszerűen.

drkuktartbordeauxfrance02.jpg

Első ok, hogy számomra teljesen ismeretlen maga a város és a tájegység. Bordeaux nevét ismertem, plusz a borairól is hallottam, de a tudományom ennél a pontnál (azaz semminél) itt megállt. 

drkuktartbordeauxfrance03.jpg

drkuktartbordeauxfrance04.jpg

Második ok a város csodálatos és egyedi építészeti öröksége. A teljesség igénye nélkül gondolok itt a csodálatos, néha elhagyatott templomokra, valamint a különleges ajtó-ablak-homlokzati megoldásokra. Arra, hogy a kilincset és a levélbedobó nyílást a leges-leglehetetlenebb helyeken helyezik el a méginkább lehetetlen helyeken nyíló ajtókon. Emlékeimben és képeimen élnek még a mókás, olykor ijesztő arcok, amelyek kőbe fagyott grimasszal majdnem minden épület ablaka, bejárata felett figyelik az utca életét. S nem utolsósorban gondolok a fenséges parkokra vagy a kacskaringós, romantikus andalgásra csábító utcácskákra (feltéve, ha nem kap el a jégeső, ami velünk ugyancsak megesett).

drkuktartbordeauxfrance05.jpg

drkuktartbordeauxfrance06.jpg

drkuktartbordeauxfrance07.jpg

drkuktartbordeauxfrance08.jpg

drkuktartbordeauxfrance09.jpg

drkuktartbordeauxfrance10.jpg

drkuktartbordeauxfrance11.jpg

Harmadik ok a Garonne folyó mentén húzódó - nemcsak tavasszal - hívogató, élhetően felújított korzó, ami látványnak sem utolsó. A város maga jóval délebbre helyezkedik el Magyarországnál, így novemberben is megengedhetjük magunknak a bőrkabát-viselés luxusát és a folyóparton ücsörgést, a szabadban elköltött ebéd élményét.

drkuktartbordeauxfrance13.jpg

drkuktartbordeauxfrance14.jpg

Negyedik ok Bordeaux biciklis kultúrája és a tömegközlekedés nívója. Minden főút mentén kerékpáros sáv fut, és természetesen a város rendelkezik közbringa rendszerrel. A villamoshálózat előtt le a kalappal, a járatsűrűséggel és az elektronikus kijelző-, illetve jegyrendszerrel sincsen gond.

drkuktartbordeauxfrance15.jpg

drkuktartbordeauxfrance16.jpg

drkuktartbordeauxfrance17.jpg

Ötödik ok, hogy nem plázásodott el a város - legfeljebb egy-két ilyen központibb, de nem mamut létesítmény jut a belvárosra -, így az utcán jártunkban-keltünkben különféle, változatosabbnál-változatosabb portékákat áruló üzletekbe botlunk minden ház aljában. Köszönhetően az utcákra nyíló üzletek sokaságának, Bordeaux utcái lüktetnek az élettől. Városnegyedtől függően megtalálható itt minden, mi szem-szájnak ingere (s az is, ami nem): faborítású könyvesboltok, borüzletek és cukrászdák, bárok egymás hegyén-hátán, utcai divat és luxus áruk ugyanúgy, mint az Ázsiából érkező tömegárukat kínáló boltok több kilométer hosszan.

drkuktartbordeauxfrance18.jpg

Hatodik ok a pezsgő kulturális élet. Az sem unatkozik, aki szívesen meghallgatna egy kellemes koncertet, hiszen a Bordeaux-i Opera, karöltve az Auditóriummal gazdag programkínálattal csábítja a vájtfülüeket. Ottjártunkkor éppen az Auditóriumban volt előadás: Karen Kamensek vezényletével játszott teltház előtt a Bordeaux-i Szimfónikus Zenekar. Felejthetetlen élményben volt részünk.

drkuktartbordeauxfrance19.jpg

Hetedik ok (persze a sorrend nem számít jelen esetben): borok (na meg a borok) és étkek minden mennyiségben (és minőségben), választék az van bőven.

drkuktartbordeauxfrance20.jpg

drkuktartbordeauxfrance21.jpg

drkuktartbordeauxfrance22.jpg

drkuktartbordeauxfrance23.jpg

drkuktartbordeauxfrance24.jpg

drkuktartbordeauxfrance25.jpg

drkuktartbordeauxfrance26.jpg

drkuktartbordeauxfrance27.jpg

drkuktartbordeauxfrance28.jpg

drkuktartbordeauxfrance29.jpg

drkuktartbordeauxfrance30.jpg

drkuktartbordeauxfrance31.jpg

drkuktartbordeauxfrance32.jpg

drkuktartbordeauxfrance33.jpg

drkuktartbordeauxfrance34.jpg

drkuktartbordeauxfrance35.jpg

drkuktartbordeauxfrance36.jpg

Adalék, hogy Bordeaux-ban, mint a legtöbb francia nagyvárosban magas a generációk óta ott élő kisebbségek száma. A boltok árukínálata, az afrohajfonás minden kapualjban, a vasárnapi ócskapiac és a felújításért kiáltó épületekben megbúvó muzulmán kávézók, étkezdék sora  a Gare de Bordeaux Saint-Jean és a Pont de Pierre által határolt területen elárulja, hogy nem a tehetősebb lakosság lakja ezt a városrészt. Időjárás szempontjából Bordeaux kegyesebb éghajlattal büszkélkedhet, mi mégis kifogtuk a szeszélyesebbik oldalát: több alkalommal is esett míg ott voltunk, sőt, jéggel is megörvendeztetett az ég minket, de minek görbüljön a szájunk emiatt, hiszen tudjuk, az időjárás egyike az olyan dolgoknak, amelyen nem tudunk változtatni.

drkuktartbordeauxfrance37.jpg

drkuktartbordeauxfrance38.jpg

drkuktartbordeauxfrance39.jpg

drkuktartbordeauxfrance40.jpg

S bár ebben a bejegyzésben kizárólag listaszerű felsorolásra futotta, Bordeaux több, egy pontokba szedett mondathalmaznál. Ha bővebben meglesnéd, milyen szépségeket láttam, a hosszabb képes beszámolókért légy résen! A Bordeaux-i kiruccanás folyatása következik. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Szép napot! 

DRKUKTA

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.12.10. 14:40:58

Nekem Bordeaux környéke jobban bejött mint a város maga, akár északra akár keletre megy az ember. Francia mértékkel egy rendes nagyváros, de más országban valódi ékkő lenne :)

drkuktart 2014.12.10. 22:32:11

Kedves @Ződ2000! Engem lenyűgöztek a házak, és a számomra szokatlan építészeti megoldások, szóval Bordeaux igencsak belopta magát a szívembe :). Nem tudom, hogy olvastad-e Saint Emilion-ról és a szomszédságában lévő 2 Château-ról készült 3 bejegyzésemet, de ha nem, ajánlom figyelmedbe, lévén, hogy az a vidék igencsak Bordeaux környékéhez tartozik :).

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.12.11. 18:08:22

@drkuktart: nagyon jók a beszámolóid, élvezetes végigpörgetni.

Ha még keletebbre mész ezt fogod látni:
autossagok.blog.hu/2014/10/03/auvergne_dordogne-_atlanti_part_bretagne

De ez legalább egy hetet igényel, rengeteg meseszép látnivaló akad...

Észak felé pedig az atlanti part is hangulatos, bár azért elmaradt Bratgne-tól.

autossagok.blog.hu/2014/10/11/utvonal-beszamolo_auvergne_dordogne-_atlanti_part_bretagne_ii_resz

drkuktart 2014.12.11. 18:12:44

@Ződ2000: Ó, köszönöm szépen az elismerő szavakat :)! Köszönöm az újabb úti tippeket is, elolvasom őket, és, ha arra felé készülök biztosan hasznát veszem majd az új tudásnak!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása