DRFRANCIART: AZOK AZ ÉTRETAT-I SZIRTEK...(Cliffs of Étretat)

2014. október 31. 00:18 - drkuktart

drkuktartetretatnormandianormandyfrance01.jpgA festői szépségű partszakaszáról, különleges formájú szirtjeiről híres Étretat városkát Normandiai túránk utolsó állomásaként kerestük fel. 

Étretat which is a small town on the ocean coast, is best known for its cliffs, including three natural arches. Obviously, this town is a must-see attraction in Normandy. 

drkuktartetretatnormandianormandyfrance02.jpg

Honfleur-ből (ebben az elbűvölő kikötő városkában szerzett tapasztalatainkról itt olvashatsz) érkeztünk Étretat-ba. A városka partja olyan festőket ihletett meg, mint a realista Gustave Courbet, a tájképfestő Eugène Louis Boudin vagy az impresszionista Claude Monet. Monet nem egy alkotása (itt vagy itt vagy itt) témájául választotta ezeket a csodálatos fehér sziklákat. Sajnos az időjárás a nap végére masszívan egyhangúvá vált, és a nap sem mutatkozott többet, így nem gyönyörködhettünk az óceán-ég-part hármasának napfénytől váltakozó színorgiáiban. A partszakasz kortárs művészeket (?) is megihletett, amint az az egyik építési telket (foghíjat) határoló palánkon mi is megcsodálhattuk (fent).

After leaving Honfleur (read about our Honfleur experiences here) we were driving to Étretat. Étretat inspired such artists as Gustave Courbet, Eugène Louis Boudin or Claude Monet. Monet chose Étretat as the main subject of more of his paintings (check them here or here or here). Unfortunately the sun wasn't shining during our visit so we didn't see how does the color of ocean-sky-coast change. The cliffs of Étretat also inspire contemporary artists (?) as you can see their works above. 

drkuktartetretatnormandianormandyfrance03.jpg

Szezon utáni időszakban jártunk a városban, ám a kora este ellenére gyakorlatilag egyetlenegy helyen sem tudtunk megvacsorázni, mert vagy zárva volt, vagy csak pizza volt, vagy még nem kezdték el a vacsorára való elkészítését. Furcsa. Így éhesen, de kisétáltunk a partszakaszra, ahol kabátunk vízszintesen lobogott a szélben.

We visited Étretat in the fall, but we found no place where we could have dinner as the main part of the restaurants was closed or the open ones served only pizza or they haven't prepared for the dinner yet. Strange. We had no choice just walking to the coast where our coats was flying in the wind.   

drkuktartetretatnormandianormandyfrance04.jpg

drkuktartetretatnormandianormandyfrance05.jpg

drkuktartetretatnormandianormandyfrance06.jpg

Ha az öblöt határoló különleges sziklákat nem csupán a partról kívánjuk megtekinteni, érdemes a parti sétány végén kezdődő nem kevés lépcsőfokon feltipegni (felmászni, kinek-mi), és onnan körbenézni.

If you wish to take a look at the cliffs and the bay from further, walk up on the stairs to the chapel. 

drkuktartetretatnormandianormandyfrance07.jpg

drkuktartetretatnormandianormandyfrance08.jpg

A II. világháborúban a német csapatok által lerombolt Notre Dame de la Garde helyén 1950-ben emelt azonos elnevezésű kápolna a szirtek mögötti magaslaton áll.

On the top, on the place of the original Notre Dame de la Garde which was destroyed by the Germans in the second world war, a chapel is located, erected in 1950 and named after the former church. 

drkuktartetretatnormandianormandyfrance09.jpg

Illúzióink ne legyenek, a szél itt is hideg volt, már-már üvöltött, bár ez egy másik történet. A szikla szélére kimerészkedni nem volt kedvem, nem is ajánlott, hacsak nem alulról szagolnánk azt a bizonyos virágot. Amennyire a hidegtől átfagyott ujjaim engedték, kattintgattam egyet-kettőt, de inkább menekülni volt kedvem.

It was so cold and windy on the top of the cliffs, so I only took a couple of photos, but escaped as soon as possible.  

drkuktartetretatnormandianormandyfrance10.jpg

drkuktartetretatnormandianormandyfrance11.jpg

drkuktartetretatnormandianormandyfrance12.jpg

drkuktartetretatnormandianormandyfrance13.jpg

Étretat városának egy része, a sziklákkal körbevett óceánpart és a kápolnához felvezető kiépített lépcsősor egy részlete. 

This is what you see when you are leaving the cold table. 

drkuktartetretatnormandianormandyfrance14.jpg

drkuktartetretatnormandianormandyfrance15.jpg

drkuktartetretatnormandianormandyfrance16.jpg

Szuvenír árusokból a rossz idő ellenére sem volt hiány, ki-ki döntse el, mennyire venné ezeknek a nem olcsó, ámde haszontalan porfogóknak hasznát. Végezetül - márcsak Monet képeiből is kiindulva - nem mondhatok mást, minthogy Étretat határozottan az a hely, amit tavaszi-nyári időszakban szeretnék legközelebb meglátogatni. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT. Értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Szép napot!
Étretat is full with souvenir shops as well, however I don't think I could use these seagull sculptures for anything, but collecting dust. If I take a look Monet's fabulous paintings, I cannot say anything else but I want to return in the springtime or summertime.

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

 

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása