Budapest Cukrászda (COSY CONFECTIONERY IN THE HEART OF BUDAPEST)

2014. szeptember 22. 08:30 - drkuktart

drkuktartbudapestcukrászda01.jpg

Mire is jó, ha Budapesten kolbászolok látszólag cél nélkül? Bizony, könnyebben felfedezek kedves, de rejtett helyeket. Így történt ez szombaton is, mikor a Budapest Cukrászda mellett mentünk el, majd sétáltunk vissza, hogy betérjünk.

drkuktartbudapestcukrászda02.jpg

A Budapest Cukrászda első pillantásra azzal tűnik fel, hogy nem tudjuk, mit is rejt a porta. Finoman arany színben úszó fakeretes kirakat, diszkréten megbújó cukrászkészítmények, melyeken kívül a homlokzaton semmilyen látványos felirat nem utal arra, hogy itt bizony a Budapest Cukrászda várja kedves vendégeit. 

drkuktartbudapestcukrászda03.jpg

drkuktartbudapestcukrászda04.jpg

drkuktartbudapestcukrászda05.jpg

Betérve a cukrászdába meglepő kép fogadott. Mint említettem, szombaton jártunk ott, ráadásul négy óra után. Ennek ellenére a polcok tömve voltak gusztusosabbnál gusztusosabb aprósüteményekkel, míg a hűtőpultokban tortaszeletek sorakoztak szépen egymás mellett. Szoktatlan volt számomra ez a gazdagság egy ilyen lehetetlennek tűnő órában, különösen mikor kint tombolt a jó idő, így az emberek nagy része nem az aszfaltot koptatja nagy valószínűséggel, hanem kimerészkedik a zöldbe. Persze hozzá kell tennem, hogy a Kulturális Örökség Napjai zajlottak éppen, sok más programmal egyidejűleg, amelyre tekintettel az emberek jelentős tömege vette nyakába a várost. Ha erről az oldalról nézzük, indokolt volt, hogy a Cukrászda is jól felkészülten várta a látogatókat. A Budapest Cukrászda egyébként a hét minden napján, így szombaton és vasárnap is nyitva tart. 

drkuktartbudapestcukrászda06.jpg

Nem voltunk restek, rögtön választottunk is. A képen az idei országtorta, a Somlói Revolúció látható egy erős kapucsínó kíséretében. Derekasan elpusztítottam, sőt, fittyet hányva a kalóriákra még egy macaronnal is megfejeltem az adagot. A másik áldozat a chilis csokoládétorta volt marcipán paprikával a tetején. Mennyei volt. Az útra - ugyanis mi is részt vettünk a Kulturális Örökség Napjain - pedig ischlerkéket vettünk papírzacskóba csomagolva. Látható, hogy mindent megtettünk, hogy a lehető legtöbbet próbáljunk ki a cukrászda választékából úgy, hogy ne kelljen utána hetekig bűntudatot éreznünk.

drkuktartbudapestcukrászda07.jpg

A bejárat a Bródy Sándor utcáról nyílik.

drkuktartbudapestcukrászda08.jpg

Macaronok.

drkuktartbudapestcukrászda09.jpg

drkuktartbudapestcukrászda10.jpg

drkuktartbudapestcukrászda11.jpg

Ahogy megtudtuk a pult mögött álló hölgytől, a berendezés éppen átalakítás alatt áll. A történet végét nem szeretném elárulni, akit érdekel, hogy milyen újonnan beszerzett, de a cukrászda korához méltó bútorok várhatóak ebbe a meghitt kis zugba, járjon maga utána. Nekem mindenesetre ebben az állapotában is tetszik. Bár nem szeretem a hazai és külföldi hangulatokat egymáshoz hasonlítani, mert mindkettőnek önálló létjogosultsága van jó esteben, de meg kell említenem, hogy a Budapest Cukrászda kicsit az olasz cukrászdák, kávézók bensőséges atmoszféráját juttatta eszembe, ahol figyelmes, de nem csöpögős a kiszolgálás, szintén tisztaság van, a berendezés múlttal bír, de a lényeg a termék, a finom kávék és sütemények, amelyeket akár elvitelre, akár helyben fogyasztásra is kérhetünk. Az ilyesfajta helyek sajnos ritkaságszámba mennek manapság Budapesten.

drkuktartbudapestcukrászda12.jpg

drkuktartbudapestcukrászda13.jpg

drkuktartbudapestcukrászda14.jpg

drkuktartbudapestcukrászda15.jpg

Moskauer.

drkuktartbudapestcukrászda16.jpg

A polcokon régi eszközök, használati tárgyak, üvegek sorakoznak. Ahogyan a tábla is hirdeti, a Budapest Cukrászdát 1957-ben alapították.

drkuktartbudapestcukrászda17.jpg

drkuktartbudapestcukrászda18.jpg

drkuktartbudapestcukrászda19.jpg

A legfelső polcon egy mákdaráló, s az a kávégép, amit még a kilencvenes években is használtak itt. A szemközti falon egy fotó éppen használatban ábrázolja ezt a nem éppen apró ketyerét. 

drkuktartbudapestcukrászda20.jpg

drkuktartbudapestcukrászda21.jpg

A mostani kávégép. 

drkuktartbudapestcukrászda22.jpg

A hely maga igencsak kicsi, három asztalka és a hozzájuk tartozó két-két szék az, ami a megvásárolt finomságok helyben fogyasztását hivatott segíteni.

drkuktartbudapestcukrászda23.jpg

drkuktartbudapestcukrászda24.jpg

drkuktartbudapestcukrászda25.jpg

drkuktartbudapestcukrászda26.jpg

drkuktartbudapestcukrászda27.jpg

drkuktartbudapestcukrászda27a.jpg

drkuktartbudapestcukrászda28.jpg

drkuktartbudapestcukrászda29.jpg

drkuktartbudapestcukrászda30.jpg

Ha megtetszett  hely a képek alapján, látogassatok el ide. Megéri. A Budapest Cukrászda mily' meglepő Budapesten, a VIII. kerületben, a Bródy Sándor utca 23/A. szám alatt található. A kiszolgálás kedves és a helyet úgy tűnik, eddig csak én nem ismertem, mert ottjártunkkor (ottültünkkor) gyakorlatilag folyamatosan tértek be újabb és újabb vendégek. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.

Szép napot és jó étvágyat kívánok!

DRKUKTA

13 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bona Fides 2014.09.22. 22:31:22

25nap.hu/
A cukorbetegség gyógyítható.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.09.22. 23:31:12

A helyet én sem ismerem, de én nem bírnék egy szelet torta után még édességet enni.

drkuktart 2014.09.22. 23:38:22

@Étteremkritikus: Nekem nem okoz gondot néhanapján, és ez pont egy ilyen nap volt :).

2014.09.23. 07:59:38

Borzalmas modorosan írsz.

drkuktart 2014.09.23. 08:01:17

Kedves @retrovírus! Így is beszélek, szerencse, hogy nem élőszóban kellett a fentieket tőlem meghallgatnod :). További kellemes napot kívánok!

2014.09.23. 10:35:00

@drkuktart: Tényleg mondasz ilyeneket, hogy nem voltunk restek, meg mennyei volt, meg folyamatosan tértek be? Kemény lehet veled beszélgetni. Persze mindenki úgy beszél, ahogy célszerűnek látja. Én biztos lefagynék, ha hallanám.

Nem fikázni akartam tényleg.

edietheeagle 2014.09.23. 10:38:32

retrovírus,
a kommented hatására ismét elolvastam a cikket, nekem másodszorra sem tűnt modorosnak...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.23. 11:58:39

@retrovírus:

Lehet, hogy kicsit (nem borzalmasan) modoros, de szerintem inkább csak választékos. Te bizonyára Arany János-i stílusban írsz. Melyik is a te blogod?

vme61 2014.09.23. 12:05:46

Évtizedekig Kovács cukrászda néven működött, családi vállalkozásban, a férj volt a cukrász, feleség és lányuk a pultban. Gondolom, tulajdonosváltás is történt, de szerencsére cukrászda maradt és tényleg nagyon finomak a sütik.

Na?? 2014.09.24. 07:02:57

És ezért a reklámcikkért mit fizettek?

2014.09.24. 07:02:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azóta lejött, hogy ez egy női blog, és a törzsközönsége is nagyrészt nőkből áll. Ez sokmindent megmagyaráz, bár a stílust illetően nem kellene feltétlen így lennie. Láttam már nőket laza, humoros, modern stílusban írni.

A modorost továbbra is fenntartom, sőt egy kicsit naftalinszagú is. Amúgy még sose láttam index-blogot, ahol a blogger vette a fáradságot, és a hosszú, döcögős posztjait hunglishul is begépelte, a menü meg angolul van. A nemmagyar látogatók száma elhanyagolható lehet, úgyhogy elképzelni se tudom, mi lehet a célja.

Értem én, hogy ez egy hobbi, és ennél ezerszer igénytelenebb blogok is vannak az index holdudvarában, akiknek semmilyen saját tartalmuk nincs. Ha nem lett volna címlapos, nem is tévedtem volna ide. Úgyhogy sok sikert hozzá a szerzőnek a kritikám ellenére.

drkuktart 2014.09.24. 07:04:22

Kedves @Na??: Amennyiben fizetett reklámról lenne szó, az a bejegyzés elején feltüntetésre került volna. De nem fizetett reklám, hanem csupán egy személyes pozitív vélemény.

Varázsboszi 2016.06.20. 07:53:38

@vme61: Nem tudjátok, hogy ennek fejében mit kell a lakóknak elviselni!! A Kovács bácsival semmi baj nem volt. Kedves, tisztességes, CSENDES. De a fiatal generáció már nem ismeri az élés és élni hagyás etikettjét. Sajnos egyáltalán semmilyen etikettet nem ismernek!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása