Félórás Benidorm (HOW TO SPEND HALF AN HOUR IN BENIDORM)

2014. augusztus 28. 00:20 - drkuktart

 

drkuktartbenidorm01.jpg

Spanyolország bővelkedik a látnivalókban, az építészi remekekben, de mielőtt saját szemmel nem láttam Benidormot, álmomban sem gondoltam volna, hogy az országnak minden bájt, történelmet nélkülöző - engedtessék meg így nevezni, de - csúnya szeglete is lehet (és ezt nem a piszkos szélvédőre tekintettel írom).

We only spent half an hour in Benidorm as we were really shocked by its architecture and atmosphere.  

drkuktartbenidorm02.jpg

A város első pillantásra megragadja a figyelmet, ugyanis szinte a semmi közepén tűnik fel a látóhatáron többtízemeletes monstrumaival. Benidorm Spanyolország Alicante tartományában található a Földközi-tenger nyugati partjainál. Az 1960-as éveket megelőzően a város helyén egy kis falu volt, ám napjainkban strandjairól, felhőkarcolóiról és a vendéglátóiparáról ismert messzeföldön, köszönhetpen a turizmus orientált gazdasági szemléletnek. A 2013-as népszámlálás szerint a város állandó lakossága 73.768 fő, amellyel Alicante tartomány ötödik legnépesebb városává lépett elő. Egyedülálló sziluettjét az itt magasodó számos magas hotelépületnek és apartman háznak köszönheti, amely a Costa Blanca (Fehér Part) egyéb településeitől élesen megkülönbözteti. Benidormban található az egy főre eső legtöbb felhőkarcoló a világon. Mindezek ellenére Benidorm eltörpül a 1406 méter magas Puig Campana hegység mellett.

As I read on the internet 'Benidorm (/ˈbɛnɪdɔrm/, Valencian: [beniˈðɔɾm], Spanish: [beniˈðor]) is a coastal town and municipality located in the comarca of Marina Baixa, in the province of Alicante, Valencian community, Spain, by the Western Mediterranean. Prior to the 1960s, Benidorm was a small village. Today it stands out for its hotel industry, beaches and skyscrapers, built as a result of its tourist-oriented economy. According to the 2013 census, Benidorm has a permanent population of 73,768 inhabitants, ranking as the fifth most populous town in the Alicante province. (…) The unique skyline formed by its numerous tall hotels and apartment buildings, which is unlike any other on the Costa Blanca (White Coast) Urban Age project, bears witness to the fact that Benidorm has the most high-rise buildings per capita in the world. Benidorm itself is dwarfed by the 1406 m tall Puig Campana.'

drkuktartbenidorm03.jpg

A városban található zöld felületek arányaiban eltörpülnek a betonfelületek mellett.

You hardly can find green areas in the city. 

drkuktartbenidorm04.jpg

Az egyedüli bájos hely, az állatkereskedés volt (persze, ez is nézőpont kérdése, a kisállatok nyilván ennél remekebb helyt is el tudnak képzelni), ahol a papagáj és a kutya fél órás incselkedésének lehettünk szemtanúi.

The only lovely place what I saw was the pet shop (I'm sure this place wasn't that lovely for the pets, but it was lovely to watch these cuties). 

drkuktartbenidorm05.jpg

drkuktartbenidorm06.jpg

Épkézláb boltokat nemigen láttunk, de a Távol-keleti ipar tömegtermékei itt is elárasztották a boltokat. Mindenütt pár eurós termékekkel borított falak, padló, állványok.

The shops are full with cheap goods, made in China.   

drkuktartbenidorm07.jpg

A Rey-Beri nemcsak Barcelonában, de itt is "hódít". 5 euróért árulják őket, nyilván még viccből sem éri meg (tapasztalatból tudom, hogy a lencséje torzít, és fejfájást okoz). 

You can find cheap sunglasses which were made after Ray-Ban and called Rey-Beri. One piece costs EUR 5. Don't buy any only if you want to have headache. 

drkuktartbenidorm08.jpg

És a "kedvenc" bolt. A jobb oldalon a labdával kergetőző szőrös kis izé (amely a dobozok szerint más színű labdákkal is megvásárolható), a hintázó, anatómiailag kissé elnagyolt szöszi és a levegőben vágtázó paripa. A látvány és az aláfestő "zene" annyira lenyűgözött, hogy videón is kénytelen voltam megörökíteni (a minőség olyan-amilyen, de az élmény feledhetetlen).  

And my 'favorite' shop: the hairy thing which is playing with a ball, the swinging and anatomically strange blond doll and the horse which is sprinting in the air. I was shocked by the view and the sounds so I recorded it to 'impress' (or shock) others as well.

Pont ilyen "csodás" boltokkal, valamint egymás hegyére-hátára épített éttermekkel-bárokkal volt telis-tele minden utca, amerre vitt a lábunk. Nem kétlem, hogy másféle boltok is akadnak a városban, csak nem arra, amerre mi jártunk.  

The town is full with this kind of shops and you can see bars and restaurants everywhere around you. 

drkuktartbenidorm10.jpg

drkuktartbenidorm11.jpg

drkuktartbenidorm12.jpg

Benidorm tengerpartja, ahol közvetlenül a felhőkarcolók előtt megbúvó pár méter széles partszakaszon heverhetünk egymás hegyén-hátán. Benidormnak három fő strandja van a Playa de Levante (val. Platja de Llevant), Playa de Poniente (val. Platja de Ponent) és a Playa de Mal Pas (val. Platja del Mal Pas), amelyek mindegyike az Európai Unió által a Kék zászlós program keretében elismert strand. A Kék zászlós program az Európai Unió 1985-ben bevezetett, a strandok és kikötők vizeinek tisztaságát biztosítani hivatott minőségbiztosítási rendszer. Érdekesség még a városról, hogy a 2002 -ben épült négycsillagos Gran Hotel Bali 5 éven keresztül Spanyolország legmagasabb felhőkarcolója volt addig, míg a madridi CTBA tornyok meg nem épültek. Mindezek mellett a hotel jelenleg is Európa legmagasabb szállodaépülete. 

One of the beaches of Benidorm which is located in front of the high-rise buildings.'Benidorm has three major beaches: Playa de Levante (val. Platja de Llevant), Playa de Poniente (val. Platja de Ponent) and Playa de Mal Pas (val. Platja del Mal Pas); all of them have a blue flag since 1987, the maximum quality standard recognized by the European Union. The Gran Hotel Bali, a four-star hotel located in this city since 2002, is a 186-metre-tall building which stood as the tallest skyscraper in Spain for five years, until it was surpassed by the CTBA towers in Madrid, it is however the tallest hotel in Europe.'

drkuktartbenidorm13.jpg

drkuktartbenidorm14.jpg

A bejegyzés természetesen teljesen szubjektív és egy hozzávetőleg harminc perces tartózkodás élményanyagát hivatott közvetíteni abból a célból, hogy, aki ide szeretne jönni, annak legyen miből építkeznie. Valószínűleg, ha több időt töltöttünk volna itt, ez a város is felfedi arcának bájosabb felét is, de mi inkább a látszólag is hosszabb múltra visszatekintő nagyvárosokba, valamint kisebb léptékű, kevésbé zsúfolt helyekre vágytunk, így odébb álltunk.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.

Szép napot kívánok!

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.

Have a nice day!

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása