Gyors strandsokszög Balatonfüreden, s környékén (A COUPLE OF PLAGES NEAR BY BALATONFÜRED)

2014. augusztus 22. 00:21 - drkuktart

drkuktartbalatonfüredstrand01.jpg

Szezon vége ide vagy oda (lesz még szezon jövőre is), a saját magamnak kreált hosszúhétvégén Balatonfüreden és Tihanyban jártam, s a változatosság érdekében több strandot is kipróbáltam. Abszolúte nem reprezentatív, sőt szubjektív és szűkkörű strandkörkép következik. 

However the official summer season (beach season) ends almost everywhere in August in Hungary, we visited more plages  last weekend near by Lake Balaton. Let's read my opinion about a couple of beaches in Balatonfüred and Tihany. 

drkuktartbalatonfüredstrand02.jpg

Balatonfüreden nincsen szabadstrand. Sőt, a Balaton déli partjához képest, az északi part meglehetősen fukarkodik a szabadstrandokban. Miután viszont a fűben, hovatovább, a Balaton partján - az arra kijelölt helyen - feküdni jó, ezért felkutattuk a számunkra legideálisabb strando(ka)t a környéken.

There is no beach what can be visited free of charge in Balatonfüred.

drkuktartbalatonfüredstrand03.jpg

A korábbi években mindig az Eszterházy strand vendégei voltunk. A strand a Tagore sétány keleti végén található, s jó idő esetén mindig tömött sorokat kell végigállni, hogy bejuthassunk. Ha a sorbanállás nem lenne elég, természetesen ezenfelül még belépőjegyet is kell váltani. Idén nyáron az egyszeri felnőtt belépőjegy 980,- Ft-ba került. Miután mi 4 óra környékén keveredtünk a strandra, így kicsit soknak találtuk az árat alig két óra felhős-napos heverésért. A strand egyéb kényelmi szolgáltatásait (élménymedence, gyerekcsúszda stb.) nem kívántuk igénybevenni, így kizárólag a karbantartott plázs és a vízszintes testhelyzet volt a döntő szempont. Az Eszterházy strandra az esti (délutáni) belépővelg 17.00 órától juthatunk be, felnőtteknek 490,- Ft leperkálása mellett. 

In former years we always spent our time in Eszterházy strand. It is a clean and renovated beach in Balatonfüred. However the entrance fee is not the cheapest in the town, it's worth to pay it. You have to pay HUF 980 per person for an adult daily ticket. You can buy discounted ticket after 5 p.m. which means you have to pay HUF 490.

drkuktartbalatonfüredstrand04.jpg

Miután többen voltunk, így gondolkodóba estünk, miként alakíthatnánk a délutáni terülés árát számunkra kedvezőbben. Így jött a képbe a Kisfaludy strand, ami mind távolságra, mind árban jobban megfelelt szerény ignyeinknek, arról nem is beszélve, hogy szintén felújított állapotban állt rendelkezésünkre. Az egyszeri felnőtt belépőjegy 680,- Ft-ra rúgott, így a strand állapotát, zsúfoltságát és a kései időpontot is figyelembevéve erre a létesítményre voksoltunk. Az esti (délutáni) belépő itt is 17.00 órától vásárolható, és felnőtteknek mindösszesen 340,- Ft-ba kerül.

We wanted to try the other beach of Balatonfüred which is called Kisfaludy plage (Kisfaludy strand) as well. This place is renovated last year. The daily adult ticket costs HUF 680 per person. The discounted adult ticket for HUF 340 is available from 5 p.m.

drkuktartbalatonfüredstrand05.jpg

drkuktartbalatonfüredstrand10.jpg

A strandok honlapjai olyannyira nem informatívak, hogy az árakon és a megközelítésen kívül gyakorlatilag semmilyen további információ nem érhető el rajtuk. Mi a Kisfaludy strandon egy helyen étkeztünk, a csúszdás gyermekmedence mellett. A nutellás palacsinta valóban nutellás, a tésztája friss, megfelelő vastagságú. A gyros pitában nem férfi adag. Az ételek árában kivetnivalót nem találtam. A palacsinta például 180,- Ft volt, ha jól emlékszem. A fél literes üdítők átlag négyszáz forintba kerülnek, amit indokolatlanul magas árnak tartok, amellett, hogy nem igazán élek ilyen szénsavas nedűkkel, szóval nekem végülis édesmindegy mennyiért adják. Ezentúl a strandon frissen készítik a kürtőskalácsot, ami pozitív meglepetés volt, hiszen az ottjártunkkor zajló borfesztiválon (Balatonfüredi Borhetek) előrecsomagolt (azaz nem helyben készített) kürtőskalácsot árultak, ami a fesztivál szempontjából igencsak sajnálatos tény. 

None of the beaches which are mentioned above has English website. The food is simple, but has good quality. We ate only at one of the buffets which is located next to the children pool. The pancake with Nutella is really filled with Nutella and if I remember it costs approximately HUF 180. The gyros in pita is a quite small portion. Nevertheless you can buy fresh chimney cake (Kürtőskalács in Hungarian) on the plage which is nice to know. On the Wine Tasting Festival (which was held simultaneously) no fresh chimney cake was available.

drkuktartbalatonfüredstrand06.jpg

Ha már az előbb az ételről volt szó, megsúgom, hogy a női részleg illemhelyiségei tiszták, papíráruval jól felszereltek. Sőt, a "lakberendezők" még a gyengébbik nem lelkére is gondoltak, mikor a kézmosó feletti tükrök mindegyike elé "neszteás" fél literes műanyagflakonba művirágokat helyeztek el. Emellett gondoskodtak a műnövényzet frissentartásáról is, ugyanis a virágok vízzel teli flakonokban állnak. Meglepő.

The toilet is clean and in good condition. The only strange things were the fake flowers in the women toilet especially because these flowers are placed in plastic bottles full with water.

drkuktartbalatonfüredstrand07.jpg

A Kisfaludy strandon ezentúl még meglátogattuk a Coke Beach Balatonfüredet is. A koktélok árazása meglehetősen baráti volt (például Aperol Spritz 980,- Ft-ért, bár prosecco helyett fehér bor szerepelt az itallapon összetevőként). Az árazás ellenére már szomorúan indult a közös történetünk, ugyanis Testarossa koktéllal nem szolgálhattak, habár az itallapon szerepelt. Erre tekintettel Gin Fizzt, Summer Fresht és Aperol Sprizt-et választottunk. Mind a három koktél csalódás volt, az egymásra öntött, jéggel kibélelt italok nem voltak méltóak neveikhez.

I don't recommend to try cocktails at Coke Beach Balatonfüred in Kisfaludy beach. However the cocktails cost less, we weren't glad with the quality of any of them (we tried Gin Fizz, Summer Fresh, Aperol Spritz).

drkuktartbalatonfüredstrand08.jpg

A fenti véleménymorzsánál valószínűleg objektívebb és teljesebb jellemzést olvashattok az Eszterházy strandról itt és a Kisfaludy strandról itt.

You can find more information about the plages here and here but only in Hungarian. I didn't find any website which provides more information than this (please note that the prices on the website which is linked at last, are not valid anymore). 

drkuktartbalatonfüredtihanystrand11.jpg

Miután a kiszemelt balatonfüredi strandot a számunkra szükséges mértékig leteszteltük, másnap Tihany felé vettük utunkat. A kényelmesebbek autóval, míg a fittek kerékpárral. A tájékozottak szerint Tihanyban van a legközelebbi szabadstrand. A Somosi szabadstrandon a Balatonfüredre néző betonsávon, közvetlenül a kerékpár és az autóút mellett heverhetünk ingyen, azzal a cseppnyi kiegészítéssel, hogy a rossznyelvek szerint a közelben található vendéglátóipari egységek kompenzálják a strand ingyenesen látogatható jellegét, már, ami az árak színvonalát érinti. Erről a strandról bővebben itt találsz információt. (A fenti kép nem a Somosi szabadstrandon, hanem a Sajkodi fizetős strandon készült.)

Next day we intended to visit a beach in Tihany. Tihany is really close to Balatonfüred so you can choose to ride a bike or drive by car there. Tihany has two beaches which can be visited free of charge (means without entrance fee). For example you can find more information about the Somosi free beach here. This beach is located next to the road. We preferred Sajkodi beach which is not a free beach but the location is nicer than the location of Somosi beach.

drkuktartbalatonfüredtihanystrand12.jpg

S bár a Somosi szabadstrand közelebb volt Füredhez, mi mégis úgy gondoltuk, hogy sekélyen a zsebünkbe nyúlunk, és inkább a Sajkodi strandot vesszük célba. A személygépkocsi egynapi parkolódíja 700,- Ft-ba került, míg az egyszeri napi felnőttbelépő 250,- Ft-ba. A szabadstrandokon túl ez Tihany legolcsóbb strandja a három fizetős strand közül. A Balatonon kívül nincsen semmiféle plusz "medence" ezen a strandon, sőt, ezért az összegért ne számítsunk a fent említett két füredi strandon megszokott színvonalra se. Délelőtt a nap nem süt ide, a partszakasz árnyékban van, ha vagyunk olyan "szerencsések", és a látogatásunkat megelőző este esett az eső, akkor a föveny ráadásban még meglehetősen vizes is. A férfi illemhelyiség állítólag nem szívet melengető (mondjuk, mikor az?), a női, elmegy. Világítás nem volt a vizesblokkban. A nutelláspalacsinta tésztája vastag, és nem nutellás, de mindent összevetve a strand atmoszférája kellemes, régmúlt időket idéző. A Sajkodi Strandról több információt itt találsz.

The Sajkodi beach is located on the opposite side of Tihany. The daily adult ticket costs HUF 250,-. If you drove by car you have to pay parking fee. The daily parking feecosts HUF 700. The service level of this beach is lower than the level of the beaches in Balatonfüred, but this is the cheapest platny beach in Tihany. You can find more information about Sajkodi beach here, unfortunately only in Hungarian.

drkuktartbalatonfüredtihanystrand13.jpg

Kilátás a Sajkodi strandról. A strand alapterülete meglehetősen kicsi, gyakorlatilag egy pár méter széles partszakaszról van szó.

The view from the Sajkodi beach. The area of the beach is quite small it looks like a line in front of the wood.

drkuktartbalatonfüredtihanystrand14.jpg

drkuktartbalatonfüredtihanystrand15.jpg

drkuktartbalatonfüredtihanystrand16.jpg

drkuktartbalatonfüredtihanystrand17.jpg

drkuktartbalatonfüredtihanystrand18.jpg

A Sajkodi strandon nem mi voltunk az egyetlenek, akik a fövenyen tartózkodtak. Helyi elemként a vadkacsák is megjelentek, és a legnagyobb nyugalommal totyogtak a heverő strandolók között. 

The wild ducks were walking peacefully among the laying people.

drkuktartbalatonfüredtihanystrand19.jpg

A tihanyi strandokról általánosságban több információt itt találsz. A Balatonfüredi Borhetekről és Balatonfüred éttermeiről írt szósszenetet itt olvashatod, míg a ritkaságszámba menő, és a római Pantheon által ihletett balatonfüredi Kerektemplomról szóló írást itt
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.
Szép napot kívánok!

You can find more information about the beaches of Tihany hereYou can read the post about Wine Tasting Festival of Balatonfüred and restaurants in Balatonfüred here, nevertheless the post about the unique Round Church in Balatonfüred, inspired by the Pantheon in Rome here

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.

Have a nice day!
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása