Vasárnapi séta a Budaörsi Állatmenhelyen (ANIMAL SHELTER IN BUDAÖRS)

2014. július 14. 00:17 - drkuktart

drkuktartállatmenhely01.jpg

For English scroll down

Barátaim hetente jártnak kutyákat sétáltatni. Jóvoltukból olyan helyen jártam, mint életemben még soha: egy állatmenhelyen.

My friends walk a dog every weekend. Thanks for them I visited a place where I haven't been before: an animal shelter. 

drkuktartállatmenhely02.jpg

Barátaim először egy lánybúcsú keretében látogattak el a menhelyre. Rendhagyó esemény lehetett, és mint látjuk a haszna sem elhanyagolható: azóta is van a csapatból, aki hetente kijár és megsétáltat több kutyát.

First time my friends visited this shelter during a bachelorette party. The party was an irregular one definitely, but as you can see it was really useful: since the party there are participants who walk more dogs every weekend. 

drkuktartállatmenhely03.jpg

Valamiért romantikus kép élt bennem az ilyesfajta otthonokról, persze a képernyő rendezett romantikáján keresztül minden megszépül: ott egybeszerkesztik és szagtalanítják a drámát. Hozzáteszem tájékozatlanságomnak és annak köszönhetően, hogy sétagaloppra készültem, papucsban és rövidnadrágban indultam volna neki, hacsak nem érkezik a jótanács, zárt cipőben érkezzem. Hogy adjunk a mosógépnek is munkát, előkerült az év beszerzése: a párszáz forintos fehér vászoncipő (a cipő azóta megjárta a forgódobot, a foltokat illetően hasztalanul, de egyben maradt legalább).

I've never thought about animal shelters, so I was quite unprepared before this visit. I wanted to leave my place in Birkenstock and shorts. For luck my friends warned me to wear shoes for the walk, so I chose a pair of white plimsolls (yes, from the colour point of view: I compensated the lack of my slippers with totally unsuitable shoes).

drkuktartállatmenhely04.jpg

drkuktartállatmenhely05i.jpg

Belépve az első, ami fogadott, az a kennelekkel szegélyezett hosszú udvar, s jobb kéz felől a póráz és a nyarkörvek tengere. A gyakorlottabbak már tudják: magad választasz (működő) pórázat a kínálatból. Gyorsan leteszteltünk három darabot a következő körben kiválasztandó három kutyushoz. Ha nem voltál még soha ilyen helyen, akkor felejtsd el az önállóságot, mindenképpen konzultálj az ott dolgozókkal.

We entered a long garden which is bordered by kennels. If it's not your first visit you know how and where to choose dog-lead for the walk. If you haven't been here yet, don't hesitate to contact and ask information from a volunteer who works there. 

drkuktartállatmenhely06.jpg

Végigaraszolva az állatotthonban a sétánkat követő tekintetek keresztüzében a végeláthatatlan kenneleken túl  az első dolog, ami feltűnt az az iszonyatos szag volt, bár nem is értem, hogy erre miért nem számítottam. Állítólag nem mindig ilyen szagos a valóság, de most hiába takarították a kifutókat ottjártunkkor többen is, a kellemetlen illatanyag átütő erejű volt. De nem azért mentünk, hogy finnyáskodjunk vagy púderszagú ölebeket ölelgessünk, a szag valószínűleg a körülményekkel jár. Végigsétáltunk a kifutók között aznapi sétapartnereink után kutatva. Az egyik kutyus, nevezzük Virslinek, akit barátaim mindig sétáltatnak, sajnos pont nem volt bent a kifutójában, így félig-meddig csalódottan bandukoltunk tovább. A másik állandó sétapartner, alias Sanyi éppen a kennelben tartózkodott, így már csak kettő kutyát kellett találnunk.

Don't expect sweet smell here. When we visited this shelter it was extremely stinky despite of the continuos cleaning by two members of the personnel. However my friends told that the smell isn't this terrible generally, but it happens. Okay, this isn't the main point, but only a circumstance what I wanted to mention to you in order to be well-prepared. The next step was that we had to choose our temporary dogs for the walk. 

drkuktartállatmenhely07.jpg

drkuktartállatmenhely08.jpg

A menhely egyébként cica-kutya menhely, ne tévesszen meg senkit a kezdeti pár képkocka, amelyek csak kutyákat ábrázolnak.

By the way this animal home is shelter for cats and dogs together. 

drkuktartállatmenhely09.jpg

drkuktartállatmenhely10.jpg

drkuktartállatmenhely11.jpg

drkuktartállatmenhely12.jpg

drkuktartállatmenhely13.jpg

Ezek a tekintetek és a lelkiismeretfurdalás, ami amiatt tört rám, hogy egyszerre csak egy kutyát tudok sétáltatni, örökre emlékezetes marad.

These eyes may blame me because I was able to walk only one dog at the same time.

drkuktartállatmenhely14.jpg

drkuktartállatmenhely15.jpg

drkuktartállatmenhely16.jpg

Választásunk végül 'Duraszelre' és 'Enerdzsájzerre' esett Sanyi mellett. Ne tévesszen meg senkit a hihetetlenül bizarr módon fonetikus írásmódba burkolt elnevezés: bizony vitalitásuk okán érdemelték ki beceneveiket, amelyek természetesen nem az a eredeti neveik. Az egyik gondozó nagyon készségesen segített nekünk: a kennelben ráadta a kuytákra a pórázokat, majd azok másik végét kezeinkbe helyezte. Innentől kezdve nem volt megállás. Nagy naivan fényképezőgéppel érkeztem, hogy én majd húdefotózom. Ebből az lett, hogy a menhely területén Duraszellel a póráz végén egy kockát sem tudtam lőni, a kutya fel-lerohangált, amíg a póráz engedte, eközben én ringlispilként funkcionáltam. Duraszel mindenhova hűen követte Enerdzsájzert - aki közben kibújt a nyakörvből, ami a pórázzal együtt az egyik barátom (nevezzük Brendon-nak) kezében maradt - a menhely minden elérhető szegletébe. Ennek a hajcihőnek az egyik maradandó eredménye, hogy Duraszel körbetekert a pórázzal, ami szépen leszedte két csíkban a bőröm pár rétegét. Levonhatjuk a konzekvenciát: a papucs mellett a rövidnadrág sem ajánlott. Enerdzsájzer időközben hámot kapott, így már biztonságosan hagytuk el a menhely területét.

We chose two black dogs who were full with energy. What was the next lesson of the visit? Wearing shorts isn't recommended at all: one of the dogs was running around the garden and he rolled the dog-lead around my legs accidentally so my leg injured a bit. 

drkuktartállatmenhely17.jpg

A következő felismerés akkor ért, mikor tudatosult bennem, hogy tudok repülni. Annyi energia volt Duraszelben, hogy szárnyak nélkül (nem, nem seprűn) szálltam mögötte. Kell az erőnlét, és felesleges a papucs: a zárt cipő nemcsak a természet lágy öle, de a sebesség és a buckás terep miatt is több, mint indokolt. Ettől függetlenül, volt, aki papucsban jött, de ennek egyéb, praktikus okai voltak: alapesetben ő sem abban szárnyal a kutya mögött.

My dog was full with energy when he escaped the kennel and the shelter, so I was almost flying after him. As I mentioned I changed my slippers before leaving my place which was the best choice ever.

drkuktartállatmenhely18.jpg

Az extrém sebességhatárokat feszegető kutyusom másik jellemzője volt, hogy minden további nélkül nullára lassított, és elfeküdt bárhol. Kedvelt helyei: tócsa, bodzabokor alja, legnagyobb susnyás. 

However my dog was able to run really quickly, he really liked laying everywhere and every time as well: he preferred the laying in pools, under elderberry bushes and in high grass.

drkuktartállatmenhely19.jpg

Enerdzsájzer.

The other black dog loves laying as well.

drkuktartállatmenhely20.jpg

drkuktartállatmenhely21.jpg

drkuktartállatmenhely22.jpg

drkuktartállatmenhely23.jpg

drkuktartállatmenhely24.jpg

Sétánk során több önkéntessel is találkoztunk: amíg mi két órát repültünk a három kutyus mögött, volt, aki már a harmadik kutyát hozta ki sétálni ugyanezen időtartam alatt.

We met more volunteers during our two-hour long walk: however we only walked three dogs for two hours, there were other volunteers who walked two or three dogs after each other during the same period of time.

drkuktartállatmenhely25.jpg

drkuktartállatmenhely26.jpg

drkuktartállatmenhely27.jpg

drkuktartállatmenhely28.jpg

Duraszel tappancsai….

The paws of my dog during he was laying in a pool...

drkuktartállatmenhely29.jpg

…,s az én tappancsaim Duracell sárfürdője után.

and my feet after my dog took a mud bath.

drkuktartállatmenhely30.jpg

drkuktartállatmenhely31.jpg

drkuktartállatmenhely32.jpg

drkuktartállatmenhely33.jpg

drkuktartállatmenhely34.jpg

drkuktartállatmenhely35.jpg

drkuktartállatmenhely36.jpg

drkuktartállatmenhely37.jpg

Duraszel minden tócsát letesztelt. Ennyi loholás után, ilyen melegben mondjuk nem is csodálom.

My dog tried every pool… 

drkuktartállatmenhely38.jpg

drkuktartállatmenhely39.jpg

Nem bocsátkoznék mély jellemboncolgatásba, de ezen rövidke idő alatt megfigyeltem, hogy Duraszel lételeme, hogy az ideiglenesen verbuválódott falka pilótája legyen. Ha véletlenül nem mi voltunk a delegáció elején, minden erejével azon volt, hogy átvegye a vezetést. Közepes termetű eb, hihetetlen energiával.

My dog always wanted to acquire or keep the leading role of our temporary group. If he lost his leading place, he did his best to get there.

drkuktartállatmenhely40.jpg

drkuktartállatmenhely41.jpg

Kutya-ember eső-mezőtánc.

Dog-human dance on the field.

drkuktartállatmenhely42.jpg

drkuktartállatmenhely43.jpg

Sanyi, aki tündéri az emberekkel, de a túl közel merészkedő ebtársakat lemorogja, ha azok nem tudják, hol a helyük. Nagyon fontos, hogy amennyiben egyszerre több kutyát viszünk ki, mindenképpen olyanokat válasszunk, akik megférnek egymás mellett.

The third dog of our group who was really friendly with people but he grunted when another dog came too close to him. If you walk more dogs at the same time, it's really important to choose those ones who can handle another dog's company. 

drkuktartállatmenhely44.jpg

drkuktartállatmenhely45.jpg

drkuktartállatmenhely46.jpg

drkuktartállatmenhely47.jpg

drkuktartállatmenhely48.jpg

drkuktartállatmenhely49.jpg

drkuktartállatmenhely50.jpg

drkuktartállatmenhely51.jpg

Mikor röpke két óra elrepültével a menhelyen landoltunk, az állatotthon megbolydult. Minden eb ugatott, függetlenül attól, hogy aznap már sétáltak-e vagy sem. Nyilván én vagyok túlságosan emocionális (vagy nem), de lelkem mélyén azt kívántam, hogy bárcsak mindenki jöhetett volna velünk, miután viszont lógott az eső lába és sarkunktól a fejünk búbjáig porosak voltunk, a gyakorlati megvalósítás későbbre tolódott. Annak ellenére, hogy a menhelyen kívül látszólag nem csökkent a repülési sebessége százhúsz perc elteltével sem, belépve az otthon területére ez egy csapásra megváltozott: Duraszel meglepően nyugodtan és fegyelmezetten vezetett vissza a kennelébe. 

When we returned all dogs were barking to us when we were walking in front of their kennels. After we entered the shelter it was a positive surprise that my dog calmed down and led me back to his kennel with normal speed. 

drkuktartállatmenhely52.jpg

drkuktartállatmenhely53.jpg

Enerdzsájzer nem fürdött a pocsolyákban, őkelme inkább a tiszta vízben vett lábfürdőt, amint visszatértünk.

The other black dog washed his paws in clean water (instead of pools) when we returned.

drkuktartállatmenhely54.jpg

Virsli is visszatért az óljába, így őt is üdvözöltük.

Fragments. 

drkuktartállatmenhely55.jpg

drkuktartállatmenhely56.jpg

drkuktartállatmenhely57.jpg

drkuktartállatmenhely58.jpg

drkuktartállatmenhely59.jpg

drkuktartállatmenhely60.jpg

drkuktartállatmenhely61.jpg

drkuktartállatmenhely62.jpg

Kicsit nehéz szívvel és csodálatos emlékekkel hagytuk magunk mögött a menhelyet. Ha fizikai környezetem adottságai okám tehetném, vinnék magammal kutyust is, örökre. S bár lelkes és fáradhatatlan kezek etetik az ebeket, tisztítják őket, s óljaikat, mégis szívfacsaró volt látni azt a több tucatnyi szempárt, ahogy követik minden egyes lépésünket, amint elhaladtunk a kifutók előtt. Tudtuk, hogy mi csak három kutyának tudtunk méltóbb kettő órát biztosítani, így az érzés még szívfacsaróbb volt. A menhelynek egyébként van honlapja is, ahol olvashatsz többek között történetükről, az önkéntes munkákról és az örökbefogadható kutyákról és macskákról is. Felhívják a figyelmet arra is, hogy az önkéntes munka veszélyeket is rejthet magában, ami úgy gondolom egyébként, hogy egyértelmű, bár bevallom, elsőre én sem gondoltam bele. Az biztos, hogy a ruházatot illetően fontos a megfelelő öltözet és lábbeli, a fizikumot illetően - bár a kutyák természetesen különböző méretűek - pedig a jó erőnlét, és nem utolsósorban az alázat az állatok személyisége és múltja iránt. Ezek a kutyák teljesen mások, mint azok az ebek, kik szerető, gondoskodó környezetben élnek, s ezt praktikus nem elfelejteni. Visszatérve a városba hihetelen volt a kontraszt az utcákon gazdájuk mellett csendesen álldogáló, pilledő négylábúak és a menhelyen éldegélő, onnan ideiglenesen kiszabaduló kutyusok között. Ha tehát picit is érdeklődsz az állítmenhelyen élők iránt, első lépésként javaslom, hogy keresd fel honlapjukat vagy közösségi oldalukat, a többit pedig majd meglátod. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.

Szép napot kívánok!

If you are interested in this animal home let's check their website (unfortunately it's only in Hungarian language) or social page or visit them personally.

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.

Have a nice day!

DRKUKTA

9 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.07.15. 09:33:08

Szegény kutyáknak az az ünnep hogy valaki elviszi őket sétálni. Kár hogy kevesen vannak akik erre vállalkoznak.

Urb 2014.07.15. 10:48:27

Na, ezt tenném kötelezővé a középiskolásoknak.

jencikovi 2014.07.15. 10:55:53

Nagyon jo iras. HAJRA!

(Az orokbefogadott kuytaknal meg mosdas utan kb. 1 het alatt elmulik a szag.)

lina.hb 2014.07.15. 11:55:24

@jencikovi: Ha csak mosdatni kellene őket... Első út az állatorvos, féregtelenítés, esetleges rüh foltok kezelése, aztán hasmenés kikezelése (Nem tudom Budaörsön mi van, de ahonnan én hoztam ott ez így volt, pedig a min. két hetet volt csak bent az állat) De ha 1x a Zsömivel bmi történik ismét menhelyről hozok kutyát.

obluda 2014.07.15. 12:35:16

@Urb: Ugyan nem kötelező, de a lehetőségük megvan rá, hogy ilyen helyen töltsék el az 50 órát. Az állatmenhelyek (és a menhely nélküli szervezetek is) civil szervezetként működnek, szóval elszámolhatják a munkát a diákoknak – ha felvállalják. Én ismerek olyan helyet (mondjuk az jóval kisebb a Budaörsinél), ahova járnak sétáltatni rendszeresen gyerekek. Hátulütő, hogy őket nyilván nem fogják felügyelet nélkül elengedni a kutyákkal a vakvilágba, szóval ilyenkor kell plusz egy felnőtt (és gyakorlott) önkéntes, aki vigyáz rájuk. Erre meg nem mindenhol van kapacitás. (Főleg, ha minden gyerek külön-külön, más időpontban jönne.)

obluda 2014.07.15. 12:35:17

@lina.hb: Hát ez nyilván függ attól is, hogy honnan hozod el (vannak helyek, ahonnan teljesen ápoltan kerül ki a kutya), de amit leírtál, az valóban az alap. A hasmenés trükkös dolog, mert nem biztos, hogy betegség okozza, főleg, ha nálad kezdi el, vagy ha csak kis időt töltött el az előző helyén. A fő ok ilyenkor a hirtelen kajaváltás, illetve a stressztől is lehet hasmenéses egy kutya (vicces, de tényleg).

obluda 2014.07.15. 12:35:19

Az írás meg nagyon-nagyon jó, de egy apró megjegyzést nem tudok megállni: pörgős kutya + kezdő sétáltató + flexi póráz nem biztos, hogy nyerő kombináció :DDDD

drkuktart 2014.07.17. 08:32:52

@jencikovi: @obluda: Köszönöm, örülök, hogy tetszik az írás. @obluda: Mindig tanul az ember :)! A flexi póráz használata során maradandó emlékeket szereztem, és egyértelműen igazad van: ez a kombináció nem kezdőknek való ;).
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása