Csodabüfé Balatonszemesen (WONDER BUFFET IN BALATONSZEMES)

2014. június 08. 23:06 - drkuktart

drkuktartandrasbufe01.jpg

For English scroll down

Ha Balatonszemes, akkor András büfé (avagy Bandibüfé). Idegenként hangzik e név? Ismerkedj meg vele! Beszéljenek a betűk helyett inkább a képek, és az András büfében kapható kulináris finomságok!

If we are in Balatonszemes, we always visit András büfé (András buffet or Bandibüfé). You have never heard about this place? Let me introduce András büfé by my photos and meals to be sold there, instead of long-long sentences!

drkuktartandrasbufe02.jpg

Az András büfé a balatonszemesi szabadstrand csücskében, a balatoni kerékpár út mentén található. 

András büfé is located in the corner of free plage in Balatonszemes, next to the bike lane around Balaton.

drkuktartandrasbufe03.jpg

A kínálatban tipikus strand itókák és étkek listázódnak. Nevét Andrásról (Bandiról) kapta, aki bizony ott áll a pult mögött immár több, mint harminc éve.

You can find typical Hungarian foods (snacks) and drinks in the menu. It is named after András (Bandi) who stands in the buffet and waits you to order. This buffet is operated by him for more than thirty years.

drkuktartandrasbufe04.jpg

Messzeföldön híres halairól.

Well-known by its fried fish.

drkuktartandrasbufe05.jpg

Rozé fröccs, mert ez felfrissít.

Refreshing rose fröccs (rose wine and soda).

drkuktartandrasbufe06.jpg

drkuktartandrasbufe07.jpg

drkuktartandrasbufe08.jpg

A megrendelt enni- és innivalót átvételkor fizeted ki.

You have to pay your bill simultaneously with taking over your food or drink.

drkuktartandrasbufe26.jpg

drkuktartandrasbufe09.jpg

drkuktartandrasbufe10.jpg

Retro bódé.

Retro style.

drkuktartandrasbufe11.jpg

Italrendelés jobbra, ételrendelés balra.

Drink order at the right window, food order at the left window.

drkuktartandrasbufe12.jpg

Sajtburger. Semmi cécó, laza elegancia, tökéletes frissesség.

Cheeseburger. No theatrical serving, but effortless elegance. It is perfectly fresh.

drkuktartandrasbufe13_1.jpg

A büfé mögött kis kert vár - háttérben a Balatonnal -, hogy elfogyaszd, amit rendeltél.

To eat and drink what you ordered, let's go behind the buffet into the small garden with Lake Balaton in the background. 

drkuktartandrasbufe14.jpg

drkuktartandrasbufe15.jpg

Kovászos uborka.

Cucumber as pickle. Typical Hungarian pickle and heavenly.

drkuktartandrasbufe16.jpg

drkuktartandrasbufe17.jpg

drkuktartandrasbufe18.jpg

Sült kolbász friss salátával.

Grilled sausage with fresh salad.

drkuktartandrasbufe19.jpg

Hekk és sült krumpli.

Fish and French fries.

drkuktartandrasbufe20.jpg

drkuktartandrasbufe21.jpg

Amikor a hekk levetkőzi gerincességét.

When fish looses its backbone.

drkuktartandrasbufe22.jpg

Hamburger. Csak mint a sajtburger, de sajt nélkül. Trükkös.

Hamburger. Just like cheeseburger, but without cheese. Tricky.

drkuktartandrasbufe24.jpg

"Mennyezet" a kiskert felett.

'Ceiling' above the small garden.

drkuktartandrasbufe25.jpg

Végezetül a desszert. Jégkrém, mi más.

Ha erre tekertek tehát, vagy csak Balatonszemesen, talán Balatonlellén múlatjátok az időt, tessék ellátogatni a Bandibüfébe és egy jót enni. A 7-es úton, Balatonlelle irányában, de Balatonszemesen a 132-es kilométernél jobbra találod őt, körülbelül száz méterre a Balaton-parton (cím: Balatonszemes, Arany János utca 90.).

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.

Kellemes falatozást kívánok! 

Finally my dessert. Ice cream, what else.

So, if you are riding around Lake Balaton or you simply spend your holiday in Balatonszemes or Balatonlelle, let's visit Bandibüfé and eat well. You find him around route 7 in Balatonszemes towards Balatonlelle at 132nd kilometer  in the direction to Balaton bank (address: Balatonszemes, Arany János utca 90.).

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.

Enjoy your meal!

DRKUKTA

14 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

telkoe 2014.06.10. 09:03:58

Szia DrKukta, ez a nev valahonna ismeros nekem :)
Az angol szoveghez kis kiegeszites:
Well-known by its baked fishes. -> Fried fish
Baked sausage with fresh salad. -> szvsz a kolbasz is fried vagy grilled

seahawks 2014.06.10. 11:59:09

"messze földön híres"...pl. hol?
retro bódé...?? mi? az a zöld logó?

milyen divat már mostanában a fröccsöt nyomatni. sok sznob elkezdett fröccsözni, mert valami celeb divatba hozta. pláne a rozéfröccsöt. az most milyen menő már!!!

drkuktart 2014.06.10. 12:15:52

@seahawks: Köszönöm a hozzászólást. Válaszaim:

1) "messze földön híres"

- igen, nemcsak az online, de az írott média is többször foglalkozott vele, a balatonszemesiek pedig temrészetesen ismerik, de örülök, hogy újat tudtam mutatni.

2) "retro bódé…?? mi??"
- a retro jelentése (online segítség): idegen-szavak.hu/retro.
- a bódé jelentése (online segítség): http://nepszotar.com/?szo=bódé

3) "az a zöld logó?"
- a logó bizony zöld és sárga, a logó körül (illetve az azt megelőző képeken is) pedig felsejlik a bódé (többek között) alumínium szerkezete (ezzel reményeim szerint választ adtam a 2-3. pontokra együttesen is)

4) fröccs kérdésköre:
- a fröccsöt bizony az 1842-as "sznobok" hozták divatba, de már 1828-ban fellelhetők írásos emlékek e témakörben
(online információ többek között itt: www.hungarikum.hu//ertek/54d4284b3231b0b42749076766a977941b7ba7df), és 2013 óta a magyar értéktár része.
Egyébként amióta az eszemet tudom, a fröccs mindig is kellemes nyári frissítőként szolgált a felnőttek körében (ez pedig nem mostanában volt).

További kellemes kommentezést kívánok!

ZsigaBrusszel 2014.06.10. 16:02:48

ez a hely rémlik tavalyról, de mintha nem lett volna nyitva akkor. de a horrorkéz tükör tuti megvan:)

drkuktart 2014.06.10. 18:50:43

@telkoe: Szia Telkoe :)! Köszönöm az észrevételeket, teljesen jogos, javítottam is. Elárulod nekem, honnan ismerős a nevem? Nagyon köszönöm.

drkuktart 2014.06.10. 18:52:19

@ZsigaBrusszel: Nagyon jól rémlik, viszont nyitva volt és ettünk is itt. Ez volt az a hely, ahol Bandi megkínált minket a tavalyi "fejlesztésével" az olajos keszeggel (remélem jól emlékszem a produktumra :)).

Sword 2014.06.10. 18:52:30

Pontosan hol van ez a hely? Ha az égiek is úgy akarják, akkor idén ismét ellátogatunk Balatonszemesre és szívesen megnézném ezt a helyet is. A frekventáltabb helyen lévőket már ismerem: A hattyú kempingnél van valami felkapottabb gyorsétterem, illetve fentebb vannak még gyorsbüfék a vasútállomás környékén. Ezeket ismerem.

drkuktart 2014.06.10. 18:58:45

@Sword: "A 7-es úton, Balatonlelle irányában, de Balatonszemesen a 132-es kilométernél jobbra találod őt, körülbelül száz méterre a Balaton-parton (cím: Balatonszemes, Arany János utca 90.)."

Google-n is rákerestem, hátha így könnyebb azonosítanotok: https://www.google.com/maps/place/Arany+János+utca+90/@46.8018627,17.7444342,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x4769b1d627c1bfab:0x8d5ff25f13665737

Remélem Ti is olyan kellemes élményekkel távoztok, mint mi!

sakalakamo 2014.06.10. 18:59:12

Ez vicc? Kovászos uborka hajjal, zsírban tocsogó papírtányér, és mi az, hogy kulináris finomság? Nagyon rossz ez a poszt.

drkuktart 2014.06.10. 19:17:00

@sakalakamo: Ha viccesnek találod, remélem jót mosolyogtál. Kicsit elkeserít, hogy mielőtt észrevételezted a fentieket, nem néztél utána semminek (vagy ha igen, jaj). Remélem most utánanézel, és akkor már Te is nyertél a mai nappal. Válaszaim sorban a következők:
- "Kovászos uborka hajjal": kiáltanék, szemüveget a bírónak. Az nem haj, hanem kapor. Mert a kovászos uborka kaporral készül ám, és előfordul, hogy rajta marad a kaporszárából itt ott.
- "Zsírban tocsogó papírtányér": tökéletesen látod, furcsa is lenne, ha a kolbász alatt nem lenne zsír. A zsírfoltot nem hagyó kolbász nem frissen sült. Szólok, a jövőben sem retusálom ki a képeimet, pláne nem a zsírt. De hogy tocsogna? Szemüveget a bírónak!
- "Kulináris finomság":

A kulináris szó jelentése többek között: konyhai (online segítség pl. itt: http://idegen-szavak.hu/kulináris), illetve a konyhaművészettel, az ínyességgel kapcsolatos; asztali, étkezési; ném kulinarisch 'ua.' < lat culinarius 'a konyhával kapcsolatos' < culina 'konyha, tűzhely, étel', tisztázatlan változata a coquere 'főz, elkészít (ételt)' < proto-indoeurópai *pekw- 'főz' (online segítség itt: www.szomagyarito.hu/szocikk.php?id=1955)

A finomság szó jelentése: a finom szavunkból ered: finom szó jelentése: (fín~ v. fin-om) mn. tt. fínom-at. Valami válogatott, gyöngéd, eredeti ifju tisztaságában létező. V. ö. FIN. Különösen: a maga nemében jeles, kitünő. (Emberről mondani szoktuk: ez [jeles] fi). Finom arany, finom bor. Továbbá: gyöngéd, vékony; ellentéte: durva, goromba. Fínom ízlés, beszéd. Fínom ember, müveltség. Fínom selyem, fínom posztó. V. ö. FIN, gyök.(finom.szojelentese.com)

És most jön a feketeleves: a kulináris finomság kifejezés bizony létezik, amit az online világ is alátámaszt ekként pl. itt: www.grandegusto.hu és pl. itt: www.semi.at/hu/kikapcsolodas-nagyoknak/vagy itt: www.tolle.hu/fittklub/indul-a-siszezon-3/ stb.

Végezetül, a nagyon rosszról nekem egészen más jut eszembe, de elfogadom, ha így látod, csak nem a fenti észrevételeid alapján. További szép napot és kellemes kommentezést kívánok.

drkuktart 2014.06.10. 19:21:00

Kedves @ezisvalami?: Ezt a cikket ma már én is olvastam. Sajnálom, hogy a cikk írója csalódott a hellyel kapcsolatban. Ahányszor a Bandibüfében vendégeskedtem, csak jót és frisset ettem, így nem tudok osztozni a www.minalunk.hu negatív tapasztalatában.

Sword 2014.06.15. 22:25:44

@drkuktart: Köszönöm, megtaláltam. Kicsit kiesik a központtól, de ha sikerül idén lejutni, akkor kezdeményezek egy kis túrát arrafelé. :)
Ha tényleg olyan jó, mint, ahogy írod, akkor valószínű a többiek sem fognak siránkozni a kicsit hosszabb séta miatt.
Maximum közben megállunk sört/bort vételezni a kiszáradás elkerülése végett ;).

sakalakamo 2014.06.15. 22:25:54

Nő a kertben kapor, ubit is rakunk el, de olyan sok ecetet még nem raktunk bele, hogy a kaprot rostjaira bontsa, és a szára haj vastagságú legyen.

Létezik ilyen kifejezés, elhiszem neked hogy van aki használja, akár a bacon szalonnát.

Zsírral nincs bajom, csak ahogy a papírtányér beissza, mellécsapva a kanál mustár, olyan undorító kompozíció, hogy még anyámnak is mondanám, próbálja még egyszer. Oké hogy büfé, de akkor söröspohárba fröccsöt miért adnak? Vagy akkor tányért miért nem?

Oké a poszt értékelése szempontjából ez csak annyira fontos, hogy miért próbálsz egy gyenge közepes büfét úgy beállítani, mintha jó lenne. Balatonlellén azért erősebb a mezőny.
Rossz azért is, mert ha az ember kertről beszél, ne egy marék sódert mutasson: kert.

Linkeket ne küldj, én hiszek neked, még azt is, hogy a finomság szó létezik, és használják.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása